Elastan

Elastan sau spandex este o fibră sintetică cunoscută pentru elasticitatea mare, inventat în 1959 de chimistul Joseph Shivers, care a lucrat pentru compania DuPont.

Compania americană DuPont a brevetat invenția sa în 1959 și a dat numele de brand cunoscut ca LYCRA. Fibra de LYCRA este acum deținută de Invista. Nu un țesut ci fibrele care compun țesătura . Proprietățile sale sunt de a da elasticitate și de calitate mai mare decât alte materiale similare.

Când a fost introdus pentru prima dată, spandex-ul a revoluționat multe domenii ale industriei textile. Astăzi este folosit mai ales în ambitul sportiv datorită flexibilității sale și lejeritate. Acesta este un polimer compus care conține cel puțin 85 % din poliuretan segmentat ( spandex ); obținându-se filamente continue ce pot fi multifilament sau monofilament.

Spandex este utilizat în combinație cu alte fibre pentru a face țesături pentru a produce lenjerie intimă, șosete pentru femei etc. De asemenea, prezentă în chiloți și ciorapi, precum și sport și costume de baie, și datorită proprietăților sale elastice oferă libertate de mișcare pentru sportivii care-l folosesc

 • Acesta poate fi extins până la 600%, fără să se rupă.
 • Se poate întinde de multe ori și va lua din nou forma sa originală.
 • Se usucă rapid.

Modal

Este numele de marca pentru fibrele obtinute pentru prima oara de compania austriaca Lenzing AG, fibra obtinuta prin procedee chimice din foi de celuloza care sunt tratate in procesul de productie.
Este din aceeasi familie ca si Vascoza, insa este un derivat mai special al acesteia.
Se obtine prin acelasi proces tehnologic, exclusiv din lemn de fag.
Modalul este in prezent una din cele mai importante fibre obtinute prin procedee chimice si este folosita ca atare sau in combinatie cu bumbac, lana sau spandex pentru productia articolelor textile.

AVANTAJELE TESATURILOR DIN MODAL:

 1. a) absorb foarte bine umiditatea, cu 50% mai mult decat bumbacul
 2. b) sunt moi, drapeaza si cad frumos
 3. c) raman moi, chiar si dupa mai multe spalari
 4. d) nu intra la apa
 5. e) isi pastreaza luciul, chiar si dupa mai multe spalari
 6. f) culorile isi pastreaza intensitatea, chiar si dupa mai multe spalari
 7. g) unele tesaturi se pot spala pana la temperaturi de 60 grade C, altele insa doar pana la 40 grade C
 8. h) nu se sifoneaza repede
 9. i) in combinatie cu alte fibre innobileaza tesaturile si le face mai rezistente
 10. j) sunt usor de ingrijit

k) tuseu matasos (se simte la atingere ca o matase fina)

Fibra de bambus

Fibra de bambus este antibacteriana, antifungica, antialergica si antistatica

Aceste calitati fac din fibra de bambus un produs mai igienic si sanatos. Principalul motiv pentru care bambusul creste natural fara pesticide este calitatea antibacteriana a acestuia, care omoara si previne raspandirea bacteriilor. aceasta calitate este mentinuta si in fibra. Un laborator japonez a spalat o lenjerie de pat din fibra de bambus de 100 de ori si proprietatile antibacteriene nu s-au pierdut.

3. Bambusul absoarbe apa de 3-4 ori mai bine decat bumbacul

Fibra de bambus este un absorbant natural al umezelii. Aceasta este luata de pe piele si este evaporata instant. Calitatea absorbanta a bambusului este factorul principal pentru cresterea rapida a plantei iar aceasta este transmisa cu succes fibrei. Lenjeriile de pat de exemplu mentin confortul in contact cu pielea in timpul verii fara a deveni lipicioase.

4. Textilele realizate din bambus mentin temperatura cu 2-3 grade mai jos in timpul verii si 2-3 grade mai mult in timpul iernii.

Ca orice fibra naturala, bambusul este racoros pe timpul verii si calduros pe timpul iernii. Totusi, diferit de orice material textil, este fizic mai rece la atingere in locuri in perioade cu temperaturi ridicate. In perioade foarte calduroase, va contrbui eficient la indicele de confort termic al celui care le utilizeaza ca nici-un alt material textil.